Voelen we ons veiliger door cameratoezicht?

Wanneer je je in de grote steden van Nederland bevindt, merk je al gauw dat je in de gaten wordt gehouden door bewakingscamera’s. Met name in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Den Haag kun je bijna niet meer rondlopen zonder gefilmd te worden. Deze camera’s moeten de veiligheid van de stad vergroten. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval en voelen de burgers zich ook veiliger door de bewakingscamera’s? Neemt criminaliteit, geweld en overlast daadwerkelijk af?

Veilig of onveiliger gevoel

Voelen burgers zich daadwerkelijk veiliger met toezichtcamera’s? Je zou denken van wel, maar aan de andere kant geeft het ook dat dat de plaats waar ze zich bevinden als onveilig wordt bestempeld, anders zouden er ook geen camera’s hangen. De meningen zijn hierover erg verschillend. Er zijn talloze voorbeelden van slachtoffers die in elkaar zijn geslagen. Achteraf hebben ze de daders meestal wel kunnen oppakken, maar op het moment van mishandeling gebeurde er niks. Bovendien zijn de camera’s enorm duur, gemiddeld kosten ze 15.000 euro per camera. In Amsterdam alleen hangen er al zo’n 250 camera’s die worden betaald van het belastinggeld van burgers.

 

Neemt criminaliteit af?

Uit onderzoek blijkt dat criminelen en overlastplegers zich weinig aantrekken van de camera’s. Criminaliteit zal altijd blijven plaatsvinden, maar neemt het ook daadwerkelijk af door middel van toezichtcamera’s? Uit het onderzoeksrapport van DSP-groep blijkt dat criminaliteit gemiddeld met 13% is afgenomen. Het grote voordeel van de toezichtcamera’s is dat er achteraf veel meer misdrijven zijn opgelost. Een juweliersvrouw uit Deurne is onlangs vrijgesproken van doodslag waarbij camerabeelden de doorslag hebben gegeven voor de vrijspraak. Voor meer informatie over deze zaak verwijs ik naar dit artikel: http://www.nu.nl/algemeen/3880720/juweliersvrouw-deurne-niet-vervolgd-doden-overvallers.html

Bewakingscamera’s voor particulier gebruik

Bewakinscamera’s worden ook steeds meer door particulieren gebruikt. Wanneer je je om de één of andere reden niet meer veilig voelt in je eigen huis, kan een bewakingscamera een uitkomst bieden. Bewakingscamera’s kunnen worden gezien als preventieve maatregel. Wanneer criminelen zien dat er bewakingscamera’s rond een huis hangen, zullen ze minder snel inbreken en liever naar een ander huis gaan. Mocht er toch ingebroken worden, bied een bewakingscamera ook een uitkomst. De beelden worden namelijk opgeslagen, dus de bewakingscamera’s kapot slaan heeft weinig zin.